shiroka laka bg flag shiroka luka en flag


Широка лъка

широка лъка - знак - лого

Стаи за гости "Василка"

Село Широка лъка се намира в Централните Родопи, само на дванадесет километра от ски курорта Пампорово. Заради уникалната си архитектура и традиции, село Широка лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Името Широка лъка идва от старобългарски и означава широка извивка или широко крайречно място.

Сводестите мостове над Широколъшка река са една от забележителностите в Широка лъка, дело на прословути майстори строители. Типичният Родопски стил се вижда в старинните къщи. Те са двуетажни с еркери, дебели каменни зидове, каменна чешма, дървено стълбище, малки прозорци.

Църквата "Св. Богородица" в Широка лъка е построена през 1834 г. само за 38 дни с уникален иконостас, за който се предполага, че е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари Зограф или дори лично от тях. Старото килийно училище в Широка лъка се намира непосредствено до църквата.

В Широка лъка се намира и Националното училище за фолклорни изкуства (НУФИ) създадено през 1971 г. Прословути са Широколъшките песни със съпровод на каба гайда.

В първата неделя на месец март в село Широка лъка се провежда кукерският събор “Пeспонеделник”. Кукери ходят из селото, за да гонят злото от селото, от къщите и от душите на хората.

От Широка лъка тръгват много маркирани туристически маршрути за: хижа “Изгрев” (5 ч), хижа “Перелик” (3,30 ч), хижа “Ледницата” (4 ч) и др.

Село Широка лъка е идеално място за селски и екологичен туризъм през цялата година. Природата, автентичната архитектура, чистият въздух, иглолистните гори допринасят за неописуемата атмосфера на селото. Посетете Широка лъка за да се насладите на истинско родопско гостоприемство.

широка лъка